Blog

“Maar waarom is dat zo erg dan?”

“Draaf je nou niet een beetje door?” Als vrouw onderdeel zijn van een overwegend mannelijke vriendengroep geeft al een aantal uitdagingen op zich, laat staan als je ook nog eens die ene vrouw bent die ze aanspreekt op hun seksistische gedrag.

Dit artikel is door mij geschreven en verscheen eerder op De Twitterfeminist

“Em, ga jij anders eens broodjes voor ons maken”, grapt mijn beste vriend terwijl hij wat naar de keuken gebaart. Mijn vrienden lachen. Ik zoek oogcontact met de enige andere vrouw die op dat moment aanwezig is in de stoffige huiskamer waar mijn vriendengroep en ik regelmatig vergaderen, en zie haar diep zuchten. Ik open mijn mond om een tirade te beginnen, maar slik mijn woorden snel weer in. De jongen aan mijn rechterkant ziet mijn irritatie en geeft me een speelse duw. “Hap nou eens niet zo. Je weet dat we niet serieus zijn”.

En dat is nou juist het probleem. Mijn vrienden zijn stuk voor stuk schatten, die er in grote lijnen dezelfde ideeën als ik op nahouden. Toch schiet er af en toe een seksistische opmerking uit, en wuiven ze alle vormen van tegenspraak weg met de grootste dooddoener van elke feministische discussie; houd je gemak eens, het is maar een grapje.

Want in hoeverre is het grappig om opmerkingen te maken over vrouwen dronken voeren, het tekort aan vrouwen in de bedrijventop verdedigen of lachen om diversiteitsquota waar zij niks mee te maken krijgen? Feminisme is namelijk geen lachertje, maar toch rollen ze, elke keer dat ik ze aanspreek op hun opmerkingen, zo hard met hun ogen dat ze er wel migraine van moeten krijgen.

We hebben het hier over mannen die in de friendzone terecht komen, en daarover klagen. Het zijn immers lieve jongens, die gewoon een lief vriendinnetje willen om leuke dingen mee te doen. Als vrouwen ze niet op een seksuele manier zien zitten, klagen ze. Want ze hebben zo hun best gedaan, en ze zijn toch goede, lieve jongens?

Mijn vrienden zouden namelijk niemand verkrachten. Ze zouden niet te ver gaan bij een vrouw die duidelijk laat weten het niet te willen. Maar ze zouden wel seks hebben met een meisje dat te dronken is om nadrukkelijk consent te geven als ze de kans zouden krijgen, en de seksistische grappen lijken dusdanig ingeburgerd dat het te moeilijk voor ze is om ermee te stoppen. Toen ik ze vertelde over mijn eigen situatie met seksueel geweld ontploften ze. Ze zouden hem wel even kort en klein slaan, want hoe durfde hij.

Ik wil niet dat mijn vrienden me beschermen voor kwade mannen. Ik kan prima mijn eigen boontjes doppen en iemand in elkaar slaan gaat helemaal niks bijdragen aan de cultuurverandering die ik wel wil bereiken met mijn feminisme. Ik hoef niet beschermd te worden, maar ik wil wel dat ze hun vrienden aanspreken op kwalijk gedrag. Dat ze een keer zeggen dat het nou genoeg is geweest als één van hun vrienden dat meisje dat al staat te wiebelen op haar benen nóg een shotje opdringt. Of dat ze er een keer tussen springen als een groep dronken studenten een vrouw lastigvalt op straat. Dat ze eens stoppen met grappen maken over homoseksuele mannen en hoe ze dat ‘wel accepteren’, alsof hun mening leidend is voor iemands identiteit, maar dat ze het niet voor hun neus moeten doen. Of dat ze de man die in de lege treincoupe naast het meisje met haar koptelefoon op gaat zitten aanspreken op het feit dat de coupe leeg is, en dat hij ook ergens anders kan zitten. Dat ze inzien dat hun seksistische grapjes op indirecte of directe manier bijdragen aan seksistisch gedrag, ook als ze zeggen dat ze het niet menen.

Daarom is het erg. Omdat alle kleine seksistische facetten van onze maatschappij apart misschien marginaal overkomen, maar samen een cultuur vormen waarin vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen. Binnen die cultuur lokken vrouwen verkrachting uit met hun kleding of hun mate van dronkenschap, en zijn er zo weinig vrouwen aan de top omdat ze dat simpelweg niet willen. In die cultuur wil ik niet leven, dus ik neem de wegrollende ogen, plagende duwtjes en zuchten net zo lang voor lief tot mijn vrienden eens stoppen met vragen of ik een broodje voor ze wil smeren.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
admin (Author)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *