Blog, Eerlijk over

Eerlijk over voor jezelf zorgen

.. op momenten dat dat even niet lukt. Als kind keek ik uit naar volwassen zijn. Dat ik zelf mocht bepalen hoe laat ik naar bed ging en dat een zak chips vlak voor het avondeten ineens niet meer bestraft werd door mijn zorgzame ouders. Dat viel dus tegen. Er is ineens niemand meer die je vertelt dat elke dag je tanden poetsen en douchen toch wel erg slim zijn, en dat je bed uit komen eigenlijk wel noodzakelijk is. 

Deze post is onderdeel van de serie ‘eerlijk over’.

MasterChef kijken met bae

Een foto die is geplaatst door Em (@pretmetem) op

Ik ben op mijn zeventiende uit huis gegaan en hoewel ik dat destijds (en nog steeds eigenlijk wel) graag ontkende was ik nog een ongelofelijke puber. Ik had geen kaas gegeten van het hebben van een eigen mini-huishouden en dat heeft me in mijn kont gebeten. Vier jaar lang heb ik volgehouden dat het allemaal wel ging, tot ik afgelopen zomer brak en terug bij mijn ouders ben gaan wonen.

Jazeker. Vlak voor ik 21 werd ben ik terug verhuisd naar het pittoreske Almere om weer bij mijn ouders op de bank te hangen. Een stukje wijzer maar nog steeds compleet onkundig als het ging om zelfzorg. Soms gaat het even niet zo goed. Daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet. Voor als het gewoon even niet gaat, of je er gewoon even geen zin in hebt. Voor als je het gevoel hebt dat de wereld even te veel is. Voor de dagen dat je eigenlijk liever in bed wil blijven liggen.

Als je YouTube of Tumblr moet geloven bestaat een productief bestaan uit acht uur slaap, tien uur school en zou je de rest op kunnen vullen met badderen in Lush-producten tot je je huid eraf kan pellen. Mijn realiteit ligt een stuk anders.

Neem je pillen.

Heb je medicatie die je elke dag moet nemen? Neem het dan gewoon. Ik slik concerta voor ADHD en als het even niet zo denderend gaat krijg ik gelijk de neiging om daar ook maar mee te stoppen. Je hebt de pillen niet voor niets, neem ze dus ook. Laat gelijk je bloed even prikken op eventuele tekorten. Thank me later.

In hetzelfde rijtje is het ontzettend effectief om bij te houden hoe je je voelt. Daar zijn apps voor, of je kan het op een stukje papier doen. Dat kan zo uitgebreid als je het zelf wilt, maar het kan echt helpen om de rede van je gevoelens op te speuren. Als jij je stom voelt, schrijf er dan dus achter waarom je je stom voelt. Als jij je blij voelt, schrijf daar de rede dan ook van op. Op die manier kan je bepaalde denkpatronen (ik ben boos op mezelf want ik heb een vier gehaald omdat ik niet heb geleerd voor mijn tentamen) herkennen en wellicht in de toekomst aanpassen (beter leren want dan haal je geen vier).

Stel prioriteiten.

Als het allemaal even niet zo gaat is het makkelijk om dingen die veel tijd kosten lekker te laten varen. Schoolwerk gaat op een zo laag mogelijk pitje waardoor je effectief misschien eens in de twee weken op school komt. De rest van die twee weken min een dag lig je in je bed series te bingen en ongezonde troep te vreten. Dat kan heel goed werken. Toch is prioriteiten stellen vrij belangrijk. Als je je jaar niet haalt, geeft het je over twee maanden enorm veel stress. Dan ben je boos op jezelf dat je niet gegaan bent. Boos dat je niet gewoon je deadlines gehaald hebt. Boos dat je in je zomervakantie vijf herkansingen moet doen. Gebruik de energie die je even niet in jezelf hoeft te stoppen voor belangrijke dingen. De mensen om je heen zullen je dankbaar zijn, en jij zelf uiteindelijk ook.

Doe iedere dag iets waar je geen zin in hebt.

Oké. Bear with me. We hebben allemaal ergens wel zo’n lijstje liggen of opgeslagen staan. Het lijstje met alle dingen die je echt moet regelen, maar die helemaal niet leuk zijn. Een nieuwe huisarts zoeken, reageren op dat ene mailtje of terugbellen naar je moeder die al drie voicemails heeft achtergelaten om te vragen of het wel met je gaat. Leuk gaat het misschien niet zijn, maar door elke dag iets van dat lijstje af te strepen krijg je een super zelfvoldaan gevoel en zorg je ook nog eens dat het lijstje niet angstaanjagend wordt. Angstaanjagende lijstjes gaan namelijk ergens in een laatje en vergeten we.

Basale hygiëne.

Voor mij persoonlijk was dit een van de lastigste (ik weet het, iewhl), maar wel eentje die ik ondertussen onder de knie heb. Tanden poetsen komt morgen wel en als je de hele dag in je bed ligt hoef je ook niet echt te douchen. Jammer genoeg gaat de tandartsrekening over een paar maanden, als je erachter bent gekomen dat je gebit vol gaatjes zit, je stressniveau nog eens met een factor van twintig verhogen. En dan baal je. Elke dag even douchen zorgt voor een frisse start (of een fris einde). Je leefruimte enigszins begaanbaar houden voorkomt ongedierte en maakt je hoofd rustig. En geloof me, I’ve been there. Ik heb vier jaar lang in een ongelofelijke zwijnenstal geleefd. Tanden poetsen deed ik als ik er zin in had. Gezond eten bestond uit twee zakken chips in plaats van drie. Het was leuk, maar ik ben er wel enorm van aangekomen en erg veel heb ik in die vier jaar niet bereikt. Eet eens een fruit. Leer hoe je een groente moet koken. Ga af en toe een rondje hardlopen of sporten. Het voelt op het moment misschien niet top, maar het voorkomt stress over een paar weken, of maanden. Dan hoef je je geen zorgen te maken over scheurbuik, of de twintig kilo waar je eigenlijk verdrietig van wordt (wat absoluut geen gegeven is en onwijs persoonlijk, body positivity forever)

Elke dag even wassen betekent niet dat je elke dag drie kwartier onder de douche moet staan om iedere lichaamsholte grondig te ontsmetten. Het kan ook betekenen dat je even een washandje onder je oksels en edele delen door haalt. Het kan ook betekenen dat je twee uur in bad zit omdat je daar ongelofelijk ontspannen van raakt. In feite komt het erop neer dat in je eigen viezigheid zitten op niemand een positief effect heeft.

De frisse lucht.

Frisse lucht is goed voor je. Of je nou drie uur gaat wandelen of je raam gewoon even open zet, het is goed om je stinkhok waar al vijf maanden dezelfde rookwalm/viezeafwaslucht circuleert even te voorzien van wat verse zuurstof.

Maak een routine van je leven.

Dit is een ongelofelijke YouTube/Tumblr-tip, maar het is wel gewoon zo. Door je dagelijkse stomme-dingen in een routine te gieten gaat het op een gegeven moment op de automatische piloot. Als voorbeeld mijn ochtendroutine:

  • Wakker worden als ik daar zin in heb. 
  • Ontbijt naar binnen duwen terwijl ik eindeloos door social media scroll of doe alsof ik mailtjes lees. 
  • Douchen, mijn gezicht wassen, mijn tanden (en tong, belangrijk!) poetsen. 
  • Kleren die niet mijn pyjama zijn aantrekken. 
  • Mezelf installeren achter mijn laptop en nog minstens een uur door social media scrollen voor ik besluit iets te gaan doen. 

❤️❤️❤️

Een foto die is geplaatst door Em (@pretmetem) op

Drink al het water.

Inkoppertje. Minstens twee liter op een dag. Geef ook gelijk wat aan je stervende kamerplanten van de Ikea die je in een opwelling kocht.

Minder even met die cafeïne.

Als ik me slecht voel heb ik onwijs de neiging om drie sloten koffie en vijf liter Red Bull mijn slokdarm in te gieten. Ik heb zelf het gevoel alsof het me een nep gevoel van productiviteit geeft. Alsof ik ineens wel levenslust ga krijgen als ik kleuren kan horen en mijn dekbed beweegt zonder dat er een kat onder loopt. Een kopje koffie bij het opstaan is echt geen doodzonde, maar hou je verslaving een beetje binnen de perken.

Even wat minder sociaal.

Sommige mensen putten kracht uit een bloeiend sociaal leven. Ik niet. Als ik me even niet zo fijn voel slaap ik liever twaalf uur op een dag/nacht en heb ik geen contact met de buitenwereld. Natuurlijk helpt het om iedere dag wat woorden uit te wisselen met mensen waar je van houdt, maar niemand zal boos zijn als je een tijdje iets meer teruggetrokken bent. Als je gewoon even een boek pakt ‘s avonds in plaats van jezelf de goot in zuipen met mensen die je toch niet zo aardig vindt.

You do you.

En daar gaan we weer met het welbekende mantra. Als jij wel een hele dag in je pyjama vanuit bed wil werken, dan moet je dat vooral doen. Als het voor jou even niet zo lekker uitkomt om je kamer op te ruimen, doe dat dan gewoon niet. Als jij een zak chips wil eten zonder je schuldig te voelen, doe dat vooral gewoon. Voor jezelf zorgen (al helemaal als je er stress of een moeizaam stel hersenen bij optelt) is geen vast gegeven en als het even niet lukt is dat ook helemaal niet erg. Als je de draad een dag kwijtraakt, of een week, of zes maanden, dan is dat niet het einde van de wereld. Je schoolwerk is er over een half jaar ook nog. Geld verdienen is helemaal niet leuk als je er mentaal onder lijdt.

Stap naar de huisarts als je het gevoel hebt dat het niet meer gaat.

Het is ondertussen een beetje een millenial-cliché geworden om een psycholoog te bezoeken terwijl het eigenlijk niet zo heel slecht gaat. Well guess what. Een psycholoog kan jou helpen om jezelf te begrijpen en je inzicht geven over je situatie. Als jij het gevoel hebt dat het misschien handig is om professionele hulp te vragen, is de kans 99.9% dat je die hulp ook gewoon kan gebruiken. Vergeet wat je dronken oom afgelopen kerst bralde over spiegelogen die helemaal niet helpen. Trek aan de bel en praat met iemand die onafhankelijk kan beoordelen waarom het even niet zo lekker gaat.

 

Nog even een disclaimer. Dit is geen hoe-ga-ik-om-met-mijn-depressie-gids. Ik ben by no means een professional op dit gebied en als je het idee hebt dat er meer speelt dan ‘geen zin’ of ‘geen energie’, ga dan alsjeblieft naar de huisarts. Deze kleine aanpassingen geven mij rust in mijn hoofd, maar twee liter water drinken is geen vervanger voor professionele hulp. Gezond eten is geen vervanger voor de antidepressiva die jouw leven kan redden. Minder koffie drinken staat totaal niet gelijk aan een gesprek over je mentale gesteldheid met iemand die gestudeerd heeft om jou te helpen. Je bent een prachtig en waardig persoon en weten wanneer je hulp nodig hebt is de ultieme manier van zorg voor jezelf dragen. 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
admin (Author)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *