Blog, Eerlijk over

Eerlijk over bloed.

Als je een vrouw bent is de kans groot dat je ooit in je leven ongesteld bent geworden of dat nog moet worden. De kans is ook groot dat je daar niet over praat omdat het een taboe is. Misschien weet je ook wel niet hoe je ermee om moet gaan. Nou ben ik slechts een ervaringsdeskundige, maar wel eentje met een hekel aan taboes. Bij deze wijd ik dus een volledige post aan dingen die voor mij werken en dingen die niet werken. 

Deze post is onderdeel van de serie ‘eerlijk over’.

Door Flickr-gebruiker landii.

Ik werd voor het eerst ongesteld toen ik een jaar of dertien was. Al mijn vriendinnen waren het allang, waardoor ik eigenlijk niet kon wachten. Een ander bijkomend voordeel was dat ik door mijn nieuwsgierige aard al wist hoe het in elkaar zat. Zo wist ik dat het bij de een ontzettend veel zeer deed, en dat de ander er helemaal geen last van had. Sommige meisjes werden gelijk maandelijks ongesteld, anderen niet. Sommigen hadden pijn, anderen totaal niet. Smartphones waren toen nog niet populair, laat staan apps waarmee je je cyclus kunt bijhouden.

Helaas hoorde ik bij de vrouwen met een onregelmatige cyclus en veel pijn. Waar ik als jonge puppy niet kon wachten om ongesteld te worden had ik het na twee keer onwijs gehad.

Het verschilt. Echt waar.
De ene vrouw ligt een week krom van de pijn, en de ander voelt niks. Ik voelde me altijd een ontzettende aanstelster als ik vertelde hoe veel last ik had van mijn cyclus, terwijl dat nergens voor nodig is. Sommige vrouwen lopen leeg, andere vrouwen kunnen nog prima in een wit tennisrokje een dagje ballen meppen. Als je bij de eerste groep hoort is het balen, maar je kan er niet zo veel aan doen.
Er komt nu een advies dat ik in deze post veel ga geven. Heb je het gevoel alsof je meer pijn hebt dan je zou moeten hebben? Ga dan langs je huisarts. Het kan zijn dat je een lagere pijngrens hebt of je baarmoeder gewoon iets minder lief is, maar het kan ook zomaar dat er wel een rede is waarom het zo veel pijn doet. Je cyclus hoort je niet te belemmeren in je dagelijks bestaan en als dat wel zo is kan een bezoekje om wat advies te krijgen nooit kwaad.

Kies de juiste opvangmethode.
Toen ik als puppy pas ongesteld was stond ik te popelen om tampons te proberen. Ik was gefascineerd en benieuwd of je het echt niet zou voelen, zoals veel vrouwen om me heen me duidelijk maakten. Zonder ook maar enig benul kocht ik een pakje tampons in de mini-uitvoering, propte ik er eentje naar binnen en hoopte ik dat het goed zou komen. Het deed pijn en ik voelde hem constant zitten. Experiment mislukt, tampons in de prullenbak en kom maar door met dat maandverband. Ik heb denk ik tot mijn zestiende geen tampon meer aangeraakt en daar heb ik achteraf spijt van.
Maandverband heeft als grote voordeel dat het comfortabel is en dat je er niet voor met je vingers in je bloederige vagina hoeft. Daar stopt het ook wel. Ik lek bijna standaard door als ik maandverband gebruik. Maandverband gaat bij mij snel gek ruiken en vaak heb ik dat zelf pas laat door. Een ander groot nadeel is dat het voelt alsof er een rivierdam doorbreekt elke keer als je opstaat, niest, lacht, praat of ademhaalt. Persoonlijk gebruik ik alleen maandverband op zeer lichte dagen en als ik thuis kan blijven. Maar hey, you do you. Als jij je maandverband met trots wil dragen hoor je mij niet. Dat het voor mij niet werkt komt grotendeels door mijn absurde bloedverlies.

tekst over hoe het voelt om ongesteld te zijn
Bron: Tumblr

Tampons zijn een stuk fijner, als je de goede maat gebruikt. Het schaamrood stond me op de kaken toen ik als zestienjarige een tampon van mijn moeder probeerde (die nota bene twee kinderen heeft gebaard) en die echt honderd keer comfortabeler zat dan een mini-tampon. Mini-tampons zijn een leugen. Ze zijn zo klein dat ze eigenlijk gemaakt zijn voor vrouwen met een zeer smalle opening. Ze worden alleen de markt in gebracht als tampons voor jonge vrouwen. Tampons horen fijn te zitten en je leven beter te maken, dus als jij een wattenprop ter grootte van een flinke mannenhand naar binnen moet duwen om de boel fatsoenlijk op te vangen, you do you (onthoud dit mantra). Als ze goed zitten maken ze je leven wel daadwerkelijk fijner. Je lekt minder snel door, je bent een stuk beweeglijker en eerlijk gezegd is het fijn om niet het gevoel te hebben dat je leegloopt bij iedere beweging. Hebben tampons dan ook nadelen, vraag je? Ja. Soms word je baarmoederwand gigantisch schraal als je een week lang vijf tampons per dag naar binnen duwt. OB Pro-comfort helpt daartegen omdat ze een speciaal laagje hebben. Een halve dag switchen naar maandverband helpt ook. Een ander nadeel is dat je bij het wisselen elke keer je vinger naar binnen moet duwen en dat die dus bloederig wordt. Afvegen met toiletpapier als je op een openbare wc bent is aangeraden.
Een semi-mythe waar jonge vrouwen vaak bang gemaakt mee worden is de tamponziekte. Ja, dit is ontzettend serieus en iets om in de gaten te houden. Ja, je moet je tampon elke paar uur wisselen. Maar je kan ook prima slapen met een tampon (ook als je twaalf uur slaapt). En eerlijk gezegd? In de meeste gevallen wordt hij ontzettend zwaar als hij wat bloed opgenomen heeft en komt hij er vanzelf al half uit. Dat voel je, en dan is het tijd om te wisselen.
Een andere optie is een menstruatiecup. Dat is ontzettend goed voor het milieu (yay!) en hoeft minder vaak verwisseld te worden. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar afgaande op Het Internet™ is het best prettig. Nadelen zouden voor mij zijn dat je hem eruit moet halen en moet legen in de wc. Mij kennende zou ik de helft van het bloed op de grond gooien voor ik hem er überhaupt uit had.
Inlegkruisjes zijn de besten. Haal een doosje van elke variant zodat je op enorm lichte dagen gewoon een string kan dragen (als dat je ding is).

foto van verschillende manieren om bloed op te vangen
Bron: Wikimedia Commons

Ongesteldheidsondergoed.
Op YouTube/Tumblr/Twitter/Facebook/de blog van het nichtje van je buurmeisje valt regelmatig te lezen dat mooi ondergoed je een sexy gevoel geeft en dat je het daarom ook tijdens je bloed-periode zou moeten dragen. Mijn advies? Doe normaal. En doe het al helemaal niet voor een vent. Buiten het obvious gevaar op doorlekken loop ik het liefst mijn volledige shark week in een joggingbroek met een trui die eigenlijk al in de was had moeten zitten. Daar hoort comfortabel ondergoed bij, in mijn geval dus gewoon een oma-onderbroek. In een enkel geval (als ik echt naar buiten moet) draag ik een string, maar dan wel eentje waarvan de zijkanten al een beetje uitgelubberd zijn en die al een verdacht kleurtje hebben rond het kruis.
Iewhl, denk je nu vast. Nah. Ook als je niet doorlekt is de kans op een druppel bloed in je onderbroek vrij groot en een prachtige string verpesten is zonde.
Zorg ook voor een mega comfortabele BH. Mijn borsten worden ongelofelijk gevoelig en zelfs pijnlijk als ik ongesteld ben, en ik ben niet de enige. Persoonlijk kies ik dan het liefst voor beugelloos maar wel met wat vulling. Ik ken ook vrouwen die het liefst een mega mega push-up BH dragen tijdens de maandstonden, omdat het dan minder beweegt. You do you.

Help! Mijn … is volgens mij niet normaal.
Als het uit je lichaam komt is het niks om je voor te schamen. Het is ook niet erg om de huisarts ervoor te bellen. Vind je dat je afscheiding gek ruikt of is het een andere structuur dan normaal? Het kan heel goed dat je op een bepaald punt in je cyclus zit. Het kan ook zijn dat je een SOA hebt of dat er een probleem is. Als je twijfelt en de klachten gaan niet weg, trek dan gewoon aan de bel. Je huisarts is getraind om naar je te luisteren en een fatsoenlijk gesprek met je te voeren. Ze moeten ook hun mond houden tegen je ouders over zaken die gevoelig zijn.
Vermoed je een SOA? Bel dan de GGD. Daar kan je tot je 25ste terecht voor een gratis test. In de meeste gevallen stelt dat amper iets voor. Je hebt een kort gesprekje met een medewerker, die geeft je een setje van een wattenstaafje en een flesje met wat vloeistof. Je gaat naar de wc, roert met het wattenstaafje een tijdje in de rondte en stopt hem dan in het flesje. Een week later weet je wat er aan de hand is. Het klinkt als een grote stap maar SOA’s komen oprecht behoorlijk vaak voor en het is niet schandelijk om je eens in de zo veel tijd te laten testen. Al helemaal als je onveilige seks hebt gehad met iemand die je wellicht niet helemaal vertrouwt in dat opzicht.

Anticonceptie.
Ik zou hier in principe een volledige “eerlijk-over” aan kunnen wijden (en misschien doe ik dat ook nog wel). Toch even in een notendop:
Laat je niks aanpraten waar je niet achter staat. Veel jonge vrouwen krijgen standaard de pil toegeschreven terwijl ook deze echt wel risico’s met zich meedraagt. Zorg dat je in ieder geval onafhankelijk staat van je huisarts en doe je eigen research.
Ik ben op mijn vijftiende aan de pil gegaan. Dat was deels anticonceptie, maar ook deels een poging om mijn cyclus te normaliseren. Na twee jaar werd ik namelijk nog steeds niet braaf elke maand ongesteld. De ene keer duurde mijn cyclus een half jaar, de andere keer twee-en-een-halve-week. De huisarts was aardig gretig om mij de pil voor te schrijven, waardoor ik dat ding tot ongeveer drie weken geleden braaf heb geslikt. Ik ben sinds ik hem slik enorm wat aangekomen (geen idee of ik de pil daar de schuld van mag geven). Mijn puistjes zijn wel weg gegaan.
Voordat ik stopte met de pil heb ik me door twee huisartsen laten vertellen dat ze liever geen spiraal zetten bij een vrouw die nog geen kinderen heeft gehad. Dat is pure onzin. Hormoonspiralen zijn prima gemaakt voor vrouwen zonder kinderen. Ook als je nog geen dertig bent mag je hierom vragen. Doe alsjeblieft je research en als je wilt beginnen aan anticonceptie of als je wilt wisselen, ga dan naar de huisarts met een helder beeld van wat je wilt. Laat je niet afschepen met de pil terwijl je daar eigenlijk niet op zit te wachten.

PMS
PMS is echt super vervelend. Houd wel in je achterhoofd dat het geen excuus is om je als een hork te gedragen. Als je ongesteld bent vergeet je niet wat sociale normen zijn dus doe ook gewoon je best. Als dat niet lukt, geef dan gewoon eerlijk aan dat je je even niet zo top voelt. Huil lekker, vreet lekker chocola, maar verschuil je niet achter een woordje met je asociale gedrag.

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
admin (Author)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *